In Duitsland zijn zaterdag duizenden mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen het vrijhandelsverdrag TTIP tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. Op tweehonderd plekken in het land is gedemonstreerd.

Volgens Duitse media waren alleen al in München 15.000 mensen op de been. In Stuttgart waren volgens de politie ongeveer duizend demonstranten op de been. In Keulen waren dat er enkele honderden.

Aanleiding voor het protest zijn de onderhandelingen over TTIP die maandag in New York worden hervat. Volgens tegenstanders gaat het akkoord in tegen Europese normen en waarden. Zo zouden sociale, consumenten- en milieubescherming in gevaar komen door het verdrag. TTIP moet de trans-Atlantische handel bevorderen.

In de Belgische hoofdstad Brussel waren ongeveer 2000 mensen op de been. “Met het TTIP willen de VS en de EU een grote vrijhandelszone creëren die zou ontsnappen aan elke vorm van democratische controle”, zei de Belgische actievoerder Sebastien Franco.

Honderden demonstraties wereldwijd

Met het verdrag willen de EU en VS een einde maken aan handelsbelemmeringen. Tegenstanders vrezen dat er Amerikaanse producten op de Europese markt komen die voorheen door de EU of EU-lidstaten werden geweerd.

Multinationals kunnen landen aanklagen als zij zich niet aan het verdrag houden, maar daar komt geen rechter aan te pas. Critici stellen dat de 'rechtszaken' buiten het rechtssysteem en politieke systeem van Europese landen vallen. Ook is er kritiek op het feit dat onderhandelingen over het verdrag deels achter gesloten deuren plaatsheeft.

Behalve in Duitsland en België zijn nog eens vijfhonderd demonstraties gepland in 44 andere landen. De protesten richten zich ook op de vergelijkbare verdragen CETA (EU-Canada) en TISA, waar meerdere landen over onderhandelen.

Nederland krijgt laatste woord over TTIP

Volgens eurocommissaris en TTIP-toponderhandelaar Cecilia Malmström mag de Tweede Kamer zich als laatste nog uitspreken over het vrijhandelsakkoord. Dat zegt ze zaterdag tegenover het AD. Het was tot nog toe niet bekend dat Malmström de Tweede Kamer het laatste woord wilde geven over het doorgaan van TTIP.

TTIP is zeer omstreden met als grootste schrikbeeld de in chloor gewassen kippen uit de VS die daardoor mogelijk op de Europese markt zouden kunnen komen. "Geen enkele Nederlander krijgt een (Amerikaanse) chloorkip op zijn bord zonder dat politiek Den Haag dat wil. Wij zijn echt niet van plan 500 miljoen Europeanen te vergiftigen", aldus Malmström.

De Tweede Kamer wil vooral voorkomen dat sociale, milieu- en voedselveiligheidsnormen erop achteruitgaan door TTIP. "Dat spoort volledig met het mandaat dat de lidstaten mij hebben gegeven: geen lagere normen, niet raken aan ons Europese sociale model. We zoeken slechts naar gedeelde standaarden op terreinen waar die toch al heel veel op elkaar lijken."

'Chloorkip komt er niet in'

Minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel zei donderdag al dat een vrijhandelsverdrag tussen Europa en de Verenigde Staten geen bedreiging vormt voor de voedselveiligheid en de wetten rond milieubescherming en dierenwelzijn in Europa.

"De chloorkip komt er niet in", zo verwees Ploumen naar het veelgebruikte schrikbeeld van met chloor behandeld Amerikaans kippenvlees. "Die ligt niet eens op tafel. Dat geldt voor alles wat onze standaarden op het gebied van voedselveiligheid, milieuwetgeving en dierenwelzijn zou verlagen."

ANP-32232254 ANP-32232314 ANP-32232423 ANP-32232522 ANP-32232531

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl